v torek, 19. 9. 23, je Agencija RS za varnost prometa (ARSVP) obiskala Šentrupert. Z namenom ozaveščanja o varni vožnji je v Deželo kozolcev pripeljala simulator prevračanja – avto, ki se vrti okoli vodoravne osi. Namen simulatorja je poudariti pomen varnostnega pasu. Pri prevračanju varnostni pas poskrbi, da voznik in sopotniki ostanejo na sedežu. Lahko si zamislimo, kaj bi se pri prevračanju dogajalo s potniki, če ne bi bili privezani.
Poleg simulatorja prevračanja je ARSVP poudarjal pomen varnostne čelade. Lahko smo potežkali glavo pri hitrosti 22 km/h, kar je hitrost normalne vožnje s kolesom. Pri tej hitrosti glava tehta 450 N, kar je teža 45 kg mase.
Z večanjem hitrosti je potrebna tudi večja sila za hitro zaustavljanje. ARSVP je pripeljal tehtnico, ki pokaže navidezno maso telesa pri hitrosti 90 km/h. Ugotovili smo, da ima oseba z maso 60 kg pri tej hitrosti navidezno maso večjo od 6 ton.

Avtorica slik v galeriji je Tanja Brodnik.

»Aktivnosti se izvajajo v okviru projekta LIFE IP CARE4CLIMATE in so sofinancirane s strani Ministrstva za okolje, podnebje in energijo – Sklad za podnebne spremembe.«

Dostopnost