“Vsako leto 16. oktobra po vsem svetu obeležujemo dan hrane. Svetovna organizacija za hrano in kmetijstvo (FAO) z letošnjim sloganom »Voda je življenje, voda je hrana. Nihče ne sme biti pozabljen.« izpostavlja pomen vode, ki je bistvena za življenje na Zemlji. Pokriva večino zemeljske površine, sestavlja več kot dve tretjini našega telesa, proizvaja našo hrano in podpira preživetje. Toda ta dragoceni vir ni neskončen in ne smemo ga jemati kot samoumevnega.” (Vir: https://nijz.si/)

Na siv ponedeljek nas je razveselila mavrica eksotičnih sadežev za sadno malico, ki jih sicer nismo vajeni. Drugošolci smo na karti sveta poiskali dežele, od koder prihajajo sadeži. Na srečo je naše sadje imelo nalepke s poreklom, zato je bilo iskanje lažje. Prav vsi učenci so poskusili posebno sorto kivija, zlati kivi, ki se uživa z lupino, aromatičen zlati ananas in še mango. Nekateri učenci so se na ta način znebili predsodkov o tem, da nekaj ni dobro, saj so kuharji poskrbeli, da smo okušali zares kvalitetne in zrele sadeže. Sledila je eksplozija okusov, še posebej za mango, katerega smo morali še prositi.

Strinjali smo se, da je hrana drugih dežel tudi okusna in zanimiva, a smo veseli, da uživamo hrano, ki v večini ne prepotuje na tisoče kilometrov, zato smo malico zaključili s slovenskimi jabolki z bližnje kmetije.

Ob dnevu hrane ne gre mimo bontona prehranjevanja in premišljenega ravnanja z živili, saj se še vedno znajde preveč zavržene hrane. Tudi o tem je tekla beseda pri drugošolcih. Več pa v galeriji.

Dostopnost