Stalne razstave na šoli

Stalne razstave

Rastoča knjiga OŠ dr. Pavla Lunačka Šentrupert

Logo rastoča knjigaOb 30-letnici poimenovanja šole po dr. Pavlu Lunačku v aprilu 2013 je bila otvoritev Rastoče knjige naše šole.

Prva vitrina je namenjena dr. Pavlu Lunačku, v drugi vitrini pa so pomembna dela, ki jih je izdala OŠ. V naslednjih vitrinah so prikazani uspehi učencev pri različnih dejavnostih.

MV domoljubjeNaša rastoča knjiga pa raste. Ob njeni 2. obletnici, 11. aprila 2015,  smo predstavili knjižico Abeceda vrednot, iz njih naj bo stkan svet …, v kateri smo predstavili 25 vrednot na posamezno črko abecede. Izdelali smo čudovite miselne vzorce, ki krasijo stene pred vhodom v knjižnico.

 

 

 

Rastoča knjiga Občine Šentrupert 

logo RK občineRastoča knjiga je široko zasnovan slovenski kulturni in izobraževalni projekt, ki je nastal na prehodu v novo tisočletje.

Povezuje vse generacije Slovencev, Slovence zelo različnih poklicev in interesov, doma in po svetu. Sporočilnost Rastoče knjige je globoka, saj gradi odličnost na vseh ravneh človekovega delovanja, poudarja pomen knjige, kulture in znanja, ki so vodilo človekovega razvoja.

V slovenskem prostoru so se oblikovale številne samostojne stalne razstave Rastoče knjige. Ena izmed njih je tudi Rastoča knjiga Občine Šentrupert.

Avtor razstave je prof. Jože Zupan. Otvoritev je bila  19. septembra 2010, slavnostni govornik pa predsednik Državnega sveta Blaž Kavčič.

Ob otvoritvi je bilo v Rastočo knjigo vključenih 32 osebnosti, v šestih letih pa se je razširila z novimi imeni.

Rastoča knjiga svetovne mladinske književnosti

logo RK SMKHkrati z  Rastočo knjigo Občine Šentrupert 2010 so odprli Rastočo knjigo svetovne mladinske književnosti.

Pobudnik in avtor razstave je prof. Jože Zupan, ki je želel razstaviti najlepše zgodbe posameznega naroda.

Razstava je razdeljena na tri dele: največji obseg predstavljajo najbolj priljubljena mladinska dela slovenske književnosti, potem priznana dela iz svetovne mladinske književnosti in kombinacija slovenskih avtorjev, prevedenih v tuje jezike.

Posebno mesto pa imajo izdaje Levstikovega Martina Krpana. Največja dragocenost je izvod Pike Nogavičke, ki je izšel v Stockholmu 1945. leta; podaril jo je Marijan Marinšek, največji poznavalec dela Astrid Lindgren.

Trenutno je na tej razstavi že več kot 150 knjig.

Izvirne ilustracije mladinskih del

V tej zbirki je 450 izvirnih ilustracij, 50 grafičnih listov ilustracij in 60 ostalih slik, ki so delo več kot 60-ih avtorjev.

Avtor razstave je prof. Jože Zupan in 40 podarjenih ilustracij je bila osnova za odprtje razstave ob dnevu šole 2. 4. 1994. Največ ilustracij so podarili  Melita Volk, Mara Kraljeva, Jelka Reichman, Lucijan Reščič, France Slana, Kristina Krhin, Rudi Skočir, Saša Šantel, Marjanca Jemec Božič, Izar Lunaček, Alenka Sottler …

IlustracijeIzvirne ilustracije so napolnile vse stene prenovljene šole in nekateri ilustratorji imajo kar svoj kotiček z ilustracijami.

Na ogled je kar 17 izvirnih ilustracij iz največkrat nagrajene slikanice na Slovenskem – Pepelka akademske slikarke  Alenke Sottler.

Predstavitev na občinski spletni strani.

Slovenske slikanice za otroke sveta

SlikaniceRazstava je edina takšne vrste v slovenskem prostoru. Otvoritev je bila 5. 2. 1994. Nastala je na pobudo pisateljice Kristine Brenk. Ob odprtju je bilo  43 slikanic. Zdaj je na razstavi  čez 500 slikanic v kar 28-tih različnih jezikih.

V zbirki ima največ del priznana slovenska ilustratorka Lila Prap. Zbirka se širi in uresničuje se želja pisateljice Brenkove, da morajo biti najlepše zgodbe posameznega naroda last otrok vsega sveta.

Ogled posnetka SLOVENSKE SLIKANICE ZA OTROKE SVETA.

 

 

 

dediščina

Pripravil  Viktor Mijatović

Risba: Lara Zidar in Julija Košak

Oktober 2016

Ogledi stalnih razstav v šoli so mogoči le ob predhodni najavi.

 

 

Dostopnost