Dan dejavnosti v Pokrajinskem muzeju Celje

 V torek, 5. 4. 2022, smo imeli učenci 6. in 7. razreda dan dejavnosti – kulturni dan. Obiskali smo Pokrajinski muzej Celje in si ogledali Celjski grad.

Prostor sedanjega muzeja je bila palača grofov Celjskih, ki so jo kasneje spremenili v vojašnico, nato pa v muzej. Pod palačo so arheologi odkrili ostanke Celeje.

Ogledali smo si »mesto pod mestom«, Celejo, v času Rimljanov. Hodili smo po pravi rimski cesti, si ogledali, kako so takrat ogrevali stanovanja s kroženjem vročega zraka pod tlemi in v zidovih, videli obzidje Celeje in si ogledali ostanke kipov boginj in cesarjev.

V muzeju smo si ogledali prazgodovinsko zbirko, ki obsega veliko predmetov iz stare in mlajše kamene dobe ter dobe kovin. Iz prazgodovine so se ohranile glinene in bakrene posode, sulice, meči, premeti iz kosti, medvedovo okostje in fosili. Videli smo najstarejšo šivanko iz Potočke zijalke. Ogledali smo si tudi, kako so bili takrat oboroženi bojevniki.

Na celjskem gradu smo se spomnili celjskih grofov in izvedeli nekaj o njihovem življenju ter usodi. Rodbina je izumrla, saj niso imeli potomcev. Povzpeli smo se tudi na Friderikov stolp, ki je visok kar 23,5 metra in si v njem ogledali mučilne naprave.

S celjskega gradu smo imeli prelep razgled na mesto Celje.

Matevž Nemec, 7. r.

Dostopnost