Pri nas se vedno kaj dogaja. V sklopu letošnjega projekta Živim zdravo, se veliko pogovarjamo o zdravem načinu prehranjevanja in pomenu gibanja na svežem zraku. Odločili smo se, da bomo vsak dan, če bo le možno, med pouk vrinili kratek rekreativni odmor na prostem, da nas malo prevetri, medtem pa bomo pojedli tudi sadno malico. Po kosilu nam rado hitro “pade sladkor”, a smo se namesto slabih sladkarij posladkali s sadno solato, ki smo si jo pripravili kar sami iz sadja, ki se je nabralo med tednom. Ugotovili smo, da znamo že prav dobro uporabljati nož.

Jesenski veter je že začel preganjati suho listje. Na prostem smo izvedli likovno umetnost, ki smo jo povezali s slovenščino in spoznavanjem okolja. Pri slednjem smo se učili, kaj je pomembno za dobro skupinsko delo. Tudi mi smo se morali priučiti medsebojne strpnosti in spoštovanja. Ni bilo lahko uskladiti vseh želja, a smo se s pogovorom uspeli dogovoriti. Tako smo iz naravnega materiala kiparili in izdelali vile in škrate, nato pa še s skupnimi močmi upodobili velike tiskane črke.

Na zadnji poletni dan nas je presenetil z obiskom prav poseben gospodič- jež. Prvič smo slišali, kako godrnja. Naučili smo se, da so vsejedi in da se pred zimo zelo najedo. Poleg polhov so ježi tisti pravi zimski zaspanci, ki se celo zimo nič ne prebudijo. Ali ste vedeli, da se prehranjujejo tudi z mišmi, kačami in celo žabami? Prav radi imajo žuželke, robide in drugo jagodičevje. Mi smo mu ponudili hruško, ki jo je načel šele takrat, ko smo ga pustili čisto pri miru. Vrnili smo ga tja, kjer smo ga našli in mu zaželeli miren spanec.

Naša sošolka Inna ima celiakijo. Spremljamo njeno dietno prehrano. Zato, da bi vedeli, kako to izgleda in kaj pravzaprav celiakija je, smo izvedli delavnico, kjer smo spoznali, kaj je gluten, da se pojavlja v pšenični moki in njej podobnim žitom, da posledično ljudje s celiakijo praktično ničesar ne morejo kupiti v pekarnah… Poleg tega imamo tudi dve sošolki, ki sta alergični na laktozo oz. mleko in mlečne izdelke. Odločili smo se, da si pripravimo brezglutenske palačinke z riževim mlekom, učiteljica Alenka pa nam je izdala preprost način, kako pripraviti domače riževo mleko. Okus palačink je bil malo drugačen, a je slastna marmelada vse popravila.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Dostopnost