Z učenci 8. in 9. razreda smo odšli na pot spoznavanja reke s 7 imeni (Trbuhovica, Obrh, Stržen, Rak, Unica, Pivka, Ljubljanica). 

Začeli smo pri Planinski jami ob Unici. V veliki in prostorni kraški jami nas je spremljalo bučanje vode in občutili smo pravo jamsko temo. Tu igra slepe miši dobi poseben pomen. V jami je sotočje rek Rak in Pivka. Planinska jama je izvorna jama reke Unice. 

Na velikem naravnem mostu nad Rakovim Škocjanom se lepo vidi reka Rak, ki teče v ponorno jamo – Tkalco jamo. Hodili smo po Velikem in se spustili pod Mali most, kjer smo z veseljem preizkušali svoje ravnotežje pri spustu in kondicijo pri vzponu, ter v usta lovili kapljice vode, ki pronica skozi apnenec. 

Na območju Cerkniškega jezera smo si ogledali Rešeto. Jezero nastane, ko je dotok vode na območju večje od količine vode, ki lahko odteče. Na jezeru je popularen ribolov (ščuka-simbol Cerkniškega jezera), čolnarjenje, okoli jezera je speljana kolesarska in pohodna pot. Ko jezera ni, so na tej površini pašnik, preden pa voda odteče, ribiči rešujejo ribe. Prvi je raziskoval pojave na Cerkniškem polju Janez Vajkard Valvasor. 

Vrnemo se okoli 5h.

Dostopnost