Spoštovani starši,

obveščamo vas, da so se na šoli pojavile podančice (gliste). Vljudno vas naprošamo, da ste pozorni na morebitne spremembe pri vašem otroku ter da v primeru okužbe ukrepate po navodilih Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Posredujemo vam nekaj informacij o nastanku, preventivi in ukrepih.

Med glistami so podančice najpogostejše povzročiteljice okužb, predvsem pri otrocih, ki obiskujejo šolo.

Podančice so tanke in bele, približno centimeter dolge ter se gibljejo. Otrok, ki je okužen s podančico, nemirno spi, ker ga srbi predel okoli zadnjika. Lahko ima močne bolečine v trebuhu, neredno prebavo, se slabo počuti in hujša.

“Človek se okuži, ko zaužije jajčeca podančice. Oseba s podančico si ob praskanju zadnjika jajčeca zanese pod nohte, na roke, v spodnje perilo, na posteljnino. Od tod jih prenaša v hrano, na druge predmete, pohištvo. Jajčeca so tudi v hišnem prahu, prenašajo jih hišni ljubljenčki na dlaki, vendar se ne okužijo. Izven gostitelja ostanejo jajčeca kužna do treh tednov. Zlasti jim ustreza vlažno okolje. Visoka temperatura jih uniči (nad 55°C),” navaja Nacionalni inštitut za javno zdravje.

Zdravniki opozarjajo, da je preprečevanje okužb zelo težavno, zato je zelo pomembno preprečevanje širjenja okužb.

Preventiva pred okužbo s podančicami je predvsem osebna higiena, to je temeljito umivanje rok s toplo tekočo vodo in milom po uporabi stranišča, pred in med pripravo živil in pred jedjo. Zdravniki svetujejo, da predmete, s katerimi je bil v stiku oboleli otrok, operemo z vročo vodo in detergentom, da se jajčeca ne bi prenesla na druge ljudi. Nohti naj bodo pristriženi zelo na kratko.

Vir: NIJZ

Več si lahko preberete na: http://www.nijz.si/sl/podancice

Dostopnost