Tudi letos bomo na tretji petek v novembru, 19. 11. 2021, obeležili Dan slovenske hrane in spremljajoči Tradicionalni slovenski zajtrk (TSZ). Naša šola se bo letos pridružila tudi vseslovenski akciji priprave tradicionalnega slovenskega kosila. Tudi sicer imamo v jesenskih in zimskih mesecih pogosto na jedilniku tradicionalne slovenske jedi, ki vključujejo kislo zelje in repo.

Slogan letošnjega Tradicionalnega slovenskega zajtrka je »Zajtrk s sadjem – super dan!«.

Letošnji TSZ bomo popestrili z dejavnostmi:

  • Vsi razredi bodo v okviru oddelčne skupnosti, ki bo prvo šolsko uro v petek, 19. 11. 2021, z razredniki spoznavali pomen kmetijstva, živilske industrije, čebelarstva, varovanja okolja, pomen zajtrka za zdravo in uravnoteženo prehrano.
  • Še več vsebin o domačem sadju in zelenjavi, kisanju zelja, priprave jote bodo izvedeli učenci 6. in 7. razreda pri pouku gospodinjstva in v okviru Sodobne priprave hrane.
  • Na razredni stopnji učenci že cel november ustvarjajo na temo čebel in čebelarstva. Nastali so čudoviti izdelki, ki krasijo hodnike in jedilnico naše šole.
  • V tednu med 15. in 19. novembrom bodo učenci na razredni stopnji nadaljevali z likovnim ustvarjanjem. V 3. razredu se bodo naučili in zaplesali ples Čebelice. S plesom se bodo predstavili na prvi možni šolski prireditvi. V 1. razredu pa bodo prepevali pesmice o čebelah, degustirali domače kislo zelje in domač jabolčni kis.
  • V 5. razredu bodo vsebine TSZ podrobneje spoznavali v okviru tehničnega dne. Veliko se bodo pogovarjali, na spletu iskali pregovore o čebelarstvu ter s pomočjo le teh pripravili razstavo.
  • S pevskim zborom bomo sodelovali pri aktivnostih na področju čebelarstva, ki jih je predlagala Čebelarska zveza Slovenije. Učenci v pevskem zboru se bodo naučili in zapeli pesem Ansambla Lojzeta Slaka Čebelar.

Vodja: Barbara Bec Bekrić

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Dostopnost