Letos obeležujemo Teden slovenske hrane, ki je potekal od 11. 11. – 15. 11. 2024. Vrhunec Tedna slovenske hrane pa je bil današnji Tradicionalni slovenski zajtrk.
Z veseljem so učenci in otroci v vrtcu pozobali črni kruh, namazan z okusnim maslom, ki se ponaša z znakom izbrana kakovost in sladkim medom lokalnih čebelarjev, teknila so jim tudi sočna jabolka z znakom izbrana kakovost. Zaradi lončka toplega ekološkega mleka je bil okus zajtrka še bogatejši.
Res je, lokalno pridelana hrana, ki je rezultat pridnih rok slovenskih kmetov in čebelarjev, tekne najbolj!
Letošnja osrednja tema je zajtrk kot celota. Izpostavili smo vseh pet sestavin Tradicionalnega slovenskega zajtrka ter poudarili pomen in prednosti lokalne oziroma slovenske hrane. Vse aktivnosti smo povezovali s sloganom »Tradicionalni slovenski zajtrk – moj naj zajtrk!«.
Nismo pa pozabili tudi na čebelice in pomen medu. Na šoli celo šolsko leto potekata kar dva čebelarska krožka. Mentor čebelarskega krožka starejših učencev Aleš Razinger, je skupaj s tremi čebelarji, učencem na kratko predstavil potek izdelave medu. Učenec 8. razreda Žan Štrukelj pa je zaigral na harmoniko vsem poznano pesem Lojzeta Slaka Čebelar. Učenci so z njim navdušeno zapeli.
Učenci po celotni razredni stopnji so bili že cel teden zelo ustvarjalni. Veliko so se pogovarjali o kruhu, o medu in čebelah, pomenu lokalno pridelane hrane, se naučili zaplesati čebelji ples. Nastalo je kar nekaj razstav, ki krasijo šolske panoje in hodnike.
Na predmetni stopnji so vsi razredi v okviru oddelčne skupnosti spoznavali pomen žita, kruha, kmetijstva, živilske industrije, čebelarstva, sadjarstva, pomen zajtrka za zdravo, uravnoteženo prehrano, za lažje delo v šoli.
Svoj prispevek k Tradicionalnemu slovenskemu zajtrku, so prispevali tudi kuharji v šolski kuhinji. Po domačem, sveže pečenem kruhu je zadišalo po celi šoli.
Nekaj medu nam je podarilo Čebelarsko društvo Šentrupert.
Med so iz Čebelarskega društva Šentrupert podarili čebelarji:
- Stane Krnc (1 kg)
- Bojan Starič (1 kg)
- Marko Lamovšek (1 kg)
- Stane Okoren (1 kg)
- Boštjan Nemec (1 kg)
- Anton Kresal (1 kg)
- Pavel Rugelj (1 kg)
- Gregor Tratar (1 kg)
- Aleš Razinger (1 kg)
Za podarjeni med smo jim zelo hvaležni.
Vodji projekta: Barbara Bec Bekrić, Irena Anžur Brcar