4. oktober, svetovni dan živali, je vsakoletna priložnost, da ljudje razmislimo o človekovem sobivanju z živalmi. Veliko ljudi namreč še vedno ne skrbi ustrezno za svoje ljubljenčke, se zanje odločijo zaradi napačnih razlogov ali jih celo zapustijo in prepustijo nemilosti.

Društva za varstvo in zaščito živali po vsem svetu prirejajo dogodke z namenom opozarjanja in opominjanja ljudi, kako pomembno vlogo imajo živali v našem vsakdanjem življenju. Tudi na naši šoli smo od 1. do 5. razreda organizirali delavnice, ki so jih izvedle članice Društva za zaščito živali Novo mesto. Njihovo delo je zgolj prostovoljno. Mi pa smo jim pomagali s prostovoljnimi prispevki, ki so jih prinašali učenci od 1. do 5. razreda. Zbrali smo kar 373,85 eur. Denar bodo v Društvu porabili za nujne operacije, za katere zavetišča nimajo denarja in jim tako priskočijo na pomoč. Večkrat pomagajo tudi socialno šibkim družinam pri nakupu hrane za njihove ljubljenčke. Oskrbujejo tudi prostoživeče mačke, ki jih je žal čedalje več. Dekleti iz Društva sta na koncu dneva sporočili, da sta z delom zbranega denarja cepili šest muck proti kužnim boleznim (fotografija v prilogi).

Veseli smo, da je imela akcija poleg lepega zneska tudi vzgojni učinek. Za vsak prispevek se vam lepo zahvaljujemo.

Katja Kramer Simončič

Modrost:

O veličini naroda in o njegovi moralni razvitosti lahko sodimo po tem, kakšen je njegov odnos do živali. (Mahatma Ghandi)

Dostopnost