Spoštovani starš,

obveščeni smo bili, da je bil v oddelku vašega otroka (5. razred) potrjen primer okužbe s SARS-CoV-2. Zaradi navedenega razloga za oddelek vašega otroka prehajamo k izvajanju pouka na daljavo/preklic izvajanja vzgoje v oddelku.

K izvajanju pouka na daljavo prehajamo z današnjim dnem vse do konca karantene. Karantena na domu, v katero bo visokorizične kontakte napotil NIJZ, bo trajala od 6. 1. 2022 (datum zadnjega stika) do 15. 1. 2022.

Vse nadaljnje epidemiološke postopke bo izvedla epidemiološka služba NIJZ (napotitev v karanteno na domu, navodila za karanteno na domu). Epidemiološka služba bo prepoznanim visokorizičnim kontaktom poslala elektronsko sporočilo na elektronski naslov starša oz. zakonitega zastopnika. V primeru, da epidemiološka služba ne bo uspela pridobiti elektronskega naslova, bo Izjavo o seznanitvi z napotitvijo v karanteno na domu in Navodila za karanteno na domu poslala po pošti.

V karanteno na domu niso napotene osebe, ki so prejele poživitveni odmerek mRNK cepiva proti covid-19 (t.i. booster). Dokument Izjeme glede karantene na domu za osebe, ki so bile v visoko tveganem stiku z osebo s covid-19 je dostopen na: https://www.nijz.si/izolacija. V primeru, da take osebe, ki imajo izpolnjeno izjemo, prejmejo karantensko odločbo, o tem obvestijo Ministrstvo za zdravje, ki odločbe izdaja na naslov: odlocbe-karantena.mz@gov.si. Obvestilu je potrebno dodati dokazilo o izjemi za karanteno na domu (cepljenje s poživitvenim odmerkom mRNK cepiva proti covid-19).

Tudi če  vaš otrok ni bil prepoznan kot visokorizični kontakt, je najverjetneje imel stik z okuženo osebo, zato je pomembno, da v obdobju 14 dni od zadnjega tesnega stika z osebo s covid-19 pozorno spremljajte otrokovo zdravstveno stanje. Če se v tem času pojavijo simptomi ali znaki bolezni covid-19 (slabo počutje, prehladni znaki, kašelj, vročina, težko dihanje, glavobol, bolečine v mišicah, izguba vonja ali okusa, bolečine v žrelu …), ostanite doma in pokličite osebnega ali dežurnega zdravnika, kjer boste prejeli nadaljnja navodila. Zdravnik bo ocenil, ali je potrebna napotitev na vstopno točko zdravstvenega doma za odvzem brisa.

Ključne informacije o koronavirusu SARS-CoV-2 so dostopne na naslednji povezavi: https://www.nijz.si/sl/koronavirus-2019-ncov.

Podrobne razlage in obveznosti glede zagotavljanja pravic posameznikov  po 14. členu Splošne uredbe o varstvu podatkov najdete na spletni strani https://www.nijz.si/vzgojainizobrazevanje.

Z lepimi pozdravi,

Jože Tratar

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Dostopnost