V sredo, 16. 10. 2019, je na naši šoli potekala steklopihaška delavnica za učence od 1. do 4. razreda. Obiskala sta nas delavca podjetja Lab Teh.

V uvodnem delu smo izvedeli nekaj informacij o poklicu steklopihača, ki velja za enega izmed izumirajočih poklicev, nato pa smo lahko opazovali nastajanje unikatnih steklarskih izdelkov izpod rok steklopihaškega mojstra. Ta je s pomočjo osnovnih tehnik oblikovanja stekla, kot so taljenje, vlečenje, varjenje, krivljenje in pihanje, prikazal postopek dela s tem materialom. Ob tem smo se veliko naučili o lastnostih stekla. Sledile so delavnice po skupinah. V okviru delavnice so se učenci še sami preizkusili v pihanju stekla in ustvarili prelepe steklene okraske. Ugotovili so, da je to zahtevno delo, ki pa so ga s pomočjo mentorja (steklopihaškega mojstra) uspešno opravili. Pri delu so učenci uporabljali zaščitna očala. Da je postal steklen izdelek uporaben, smo morali počakati, da se je ohladil.

Učenci so se preizkusili tudi v vlogi oblikovalca stekla – risali so izdelke, ki bi jih izdelali iz stekla. Najbolj inovativne ideje so bile nagrajene z ogrlico.

Z delavnicami smo nadaljevali v učilnicah, kjer smo reciklirali steklene kozarce za vlaganje. Nastali so zanimivi izdelki (posodice za shranjevanje bombonov, posodice za pisala, svečniki…). Tretješolci in četrtošolci so reševali tudi učne liste z nalogami, povezanimi s steklom.

Dan je hitro minil in ostal nam bo v lepem spominu. Utrinke si lahko ogledate v galeriji.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Dostopnost