Tudi letos bomo na tretji petek v novembru, 19. 11. 2021, obeležili Dan slovenske hrane in spremljajoči Tradicionalni slovenski zajtrk (TSZ). Naša šola se bo letos pridružila tudi vseslovenski akciji priprave tradicionalnega slovenskega kosila. Tudi sicer imamo v jesenskih in zimskih mesecih pogosto na jedilniku tradicionalne slovenske jedi, ki vključujejo kislo zelje in repo.
Slogan letošnjega Tradicionalnega slovenskega zajtrka je »Zajtrk s sadjem – super dan!«.
Letošnji TSZ bomo popestrili z dejavnostmi:
- Vsi razredi bodo v okviru oddelčne skupnosti, ki bo prvo šolsko uro v petek, 19. 11. 2021, z razredniki spoznavali pomen kmetijstva, živilske industrije, čebelarstva, varovanja okolja, pomen zajtrka za zdravo in uravnoteženo prehrano.
- Še več vsebin o domačem sadju in zelenjavi, kisanju zelja, priprave jote bodo izvedeli učenci 6. in 7. razreda pri pouku gospodinjstva in v okviru Sodobne priprave hrane.
- Na razredni stopnji učenci že cel november ustvarjajo na temo čebel in čebelarstva. Nastali so čudoviti izdelki, ki krasijo hodnike in jedilnico naše šole.
- V tednu med 15. in 19. novembrom bodo učenci na razredni stopnji nadaljevali z likovnim ustvarjanjem. V 3. razredu se bodo naučili in zaplesali ples Čebelice. S plesom se bodo predstavili na prvi možni šolski prireditvi. V 1. razredu pa bodo prepevali pesmice o čebelah, degustirali domače kislo zelje in domač jabolčni kis.
- V 5. razredu bodo vsebine TSZ podrobneje spoznavali v okviru tehničnega dne. Veliko se bodo pogovarjali, na spletu iskali pregovore o čebelarstvu ter s pomočjo le teh pripravili razstavo.
- S pevskim zborom bomo sodelovali pri aktivnostih na področju čebelarstva, ki jih je predlagala Čebelarska zveza Slovenije. Učenci v pevskem zboru se bodo naučili in zapeli pesem Ansambla Lojzeta Slaka Čebelar.
Vodja: Barbara Bec Bekrić